Oormijt hond wat te doen

Valt het op dat de hond regelmatig aan zijn kop krabt en veel met zijn kopje schud? Dan kan hij misschien oormijt hebben. Oormijt komt regelmatig voor bij honden. Het is een parasiet die een lekkere warme en donkere schuilplaats heeft gevonden in het oor van uw huisdier. Niet alleen bij honden maar ook bij katten, konijnen, hamsters en andere dieren kan oormijt voorkomen.

Oormijt hond wat te doen?

Ten eerste moet je vaststellen of het inderdaad oormijt is. Ruikt het oor van de hond en ziet het er wat bruinig uit? Als de oormijt er al een tijdje zit kan er korstvorming optreden in het oor. Doe je hier niets aan dan zal het oor gaan irriteren en ontsteken, wat nog meer jeuk en pijn oplevert voor uw huisdier. Wat kan je doen tegen oormijt? Oormijt kan worden bestreden met zalfjes met antibiotica of injecties ivermectine (alleen grote dieren). Daarnaast zijn er pipetjes verkrijgbaar met gif tegen parasieten. Deze kan je halen bij uw dierenarts.

Voorkomen is beter dan genezen!

In veel gevallen geldt – voorkomen is beter dan genezen! Als je regelmatig de gehoorgang van jouw huisdier schoonmaakt, maak je het al veel minder aantrekkelijk voor de oormijt om er te nestelen. Er zijn bij de huisdierenspeciaalzaak middelen te koop welke helpen het oor schoon te houden, bijvoorbeeld Sire Clean Ear. Je vult de gehoorgang met Sire Clean Ear en masseert dit goed in. Nadat beide oren behandeld zijn laat je het dier buiten goed uitschudden. Vuil en oorsmeer worden zo goed losgeweekt en opgelost en de gehoorgang wordt zo gereinigd. De oordruppels hebben een insect werende werking en halen de jeuk en irritatie weg.

Het is niet irriterend het kan zo vaak als nodig is worden toegepast!

Besef dat oormijt besmettelijk is en dat beide oren besmet zijn. Pas dus op met andere huisdieren, de kans is groot dat zij ook besmet zijn. Oormijt zal niet uit zichzelf verdwijnen, je moet er echt wat aan doen. Vermoed je dat jouw hond oorontsteking heeft? Ga dan naar de dierenarts voor verdere behandeling. Oormijt hond wat te doen! Wees het voor – behandel preventief!