Is oormijt bij een hond besmettelijk?

De oormijt is een mijt die zich begeeft in de gehoorgang van de besmette honden (maar ook katten en sommige andere dieren). Wanneer een hond allergisch voor de oormijt is kan dit vervelende reacties veroorzaken, in andere gevallen zorgt de oormijt vooral voor flinke irritatie.

Besmettingsgevaar voor andere honden

Oormijt bij de hond is besmettelijk voor andere honden. Een hond kan een andere besmetten wanneer deze met de oren schudt of wanneer ze in contact zijn, bijvoorbeeld bij het spelen. Wanneer er bacteriën bij komen kunnen de problemen flink verergeren, het is dus raadzaam naar een dierenarts te gaan bij de eerste symptomen.

Ook wij lopen het risico besmet te raken

Oormijt bij de hond is ook besmettelijk voor andere dieren en mensen. Bij katten zullen dezelfde symptomen optreden als bij honden, bij mensen zullen er bultjes op de armen en buik ontstaan nadat ze de hond op schoot hebben gehad bijvoorbeeld. Let dus vooral goed op met kleine kinderen die met de hond of kat spelen. Mensen worden alleen besmet door oormijt wanneer ze in langdurig contact zijn geweest met de besmette hond, bijvoorbeeld bij het spelen of het op schoot hebben.